7 reguli pentru a avea un copil deştept

Cercetătorii americani au elaborat un set de metode prin care părinții pot stimula dezvoltarea intelectuală a celor mici:

  • Răspundeți clar și pe un ton destins la toate întrebările pe care vi le pune cel mic și fiți atenți la tot ceea ce vă spune sau vă arată! Acest lucru îi confirmă copilului că observațiile și preocupările sale sunt importante pentru părinți. Dacă nu sunteți dispuși să-i oferiți explicații sau o faceți pe un ton plictisit și iritat, cel mic va rămâne cu impresia că întrebările lui deranjează și nu va mai îndrăzni să vă mai abordeze.
  • Dezvoltați-i pasiunea pentru cărți! La început, alegeți carți cu imagini colorate și imitați, împreună, sunetele specifice animalelor din poze, în acest fel, copilul va scăpa de inhibiții. Cărțile sunt o sursă importantă de informații și îl vor ajuta să-și dezvolte o gândire sănătoasă și un limbaj bogat.
  • Jucați-vă cu cel mic si alintați-l! Studiile au arătat că bebeluși carora nu li se acordă destulă afecțiune au creierul mai mic decât ar fi normal pentru vârsta lor. Atunci cand plânge, reacționați prompt și calm și nu uitați să-l strângeți în brațe și să-l alintați. În acest mod, el își va dezvolta sentimentul de siguranță emoțională. Folosiți masajul corporal pentru a-l elibera pe cel mic de stress.
  • Alegeți jucării care să-l stimuleze, cum ar fi cuburile colorate! Dacă un copil așază un cub mai mare peste unul mai mic, acestea vor cădea. Dacă le așează corect, va învăța că acesta este modul în care trebuie să construiască de acum înainte. În plus, implicați-l în jocuri care necesită folosirea mâinilor. Copiii reacționează bine la astfel de activități. Tot în joacă, rugați-l să-și aranjeze jucăriile, el va învăța să clasifice lucrurile după formă și dimensiune.
  • Asigurați-i un mediu înconjurător sigur în perioada în care învață să meargă! Prin explorarea casei, copilul va deprinde cum să se orienteze în spațiu. Astfel, va fi capabil să-și construiască, mental, o „hartă” a mediului în care trăiește și să creeze o relație cu acesta.
  • Un alt lucru important este să-i cântați!. Mișcările corpului și ale degetelor îl vor ajuta să facă o legătura între sunet, ritm si dans.
    Lasați-l să se joace cu apa, nisipul și chiar cu noroiul pentru a-l învața principiile de baza ale fizicii si proprietățile diferitelor lichide și ale materiilor solide.
  • Adaptați-vă ritmul după temperamentul copilului! În acest fel, acesta își va manifesta trăirile în mod natural. Faceți ca timpul de odihnă și orele de masa să fie percepute de copil ca lucruri pozitive. Arătați-vă încântați atunci când cel mic învață să se hrănească singur, oricâtă mizerie ar face în jur.